فلما تراءا الجمعان قال أصحاب موسى إنا لمدرکون
قال کلا إن معی ربی سیهدین (شعرا/61و62)
هنگامی که دو جمعیت فرعون و موسی یکدیگر را دیدند
اصحاب موسی گفتند «ما در چنگ فرعونیان گرفتار شدیم!»
حضرت موسی(ع) «چنین نیست! یقیناً پروردگارم با من است
بزودی مرا هدایت خواهد کرد!»
اگر در زمینه های فردی و جمعی و اجتماعی وارد میدان حق و باطل شدیم که عقلا و شرعا باید بشویم نباید با مختصر چاله و مانع داخلی یا خارجی نا امید شویم، اگر نیت ما صحیح باشد و راه ما درست و در مسیر توحید و حق طلبی باشد هیچ غم و هیچ خوفی از خطرات پیش رو نباید داشت. خداوند از نیت های پاک و راههای سالم حمایت عام و بلکه حمایت خاص می کند. اما عده کمی این را باور می کنند. در اثر این عدم باور باطل را می پذیرند یا با او همزیستی می کنند. حتی در خانواده یا اطرافیان نباید باطل را پذیرفت. بله مدارا و صبر لازم است. اما صبر خمودگی و سکوت نیست، صبر در دل خودش انتظار و آمادگی و زمینه سازی را دارد.
و خداوند هم به نحو تکوینی با ماست و هر مکان و زمانی برویم خدا هست. و با خدا خوفی از کسی و چیزی نیست. بقول آن عالم فرزانه خدای داخل ایران خداست و خدای داخل اروند هم خداست و خدای داخل مرز دشمن هم خداست. و للّه المشرق والمغرب فاینما تولوا فثم وجه اللّه (بقره/115) و هم خداوند در مشیت کلی خود با ماست. یعنی اگر تلاش کنی نتیجه می گیری در اقتصاد در فرهنگ در سیاست همین است. و هم خداوند در خیرات با ماست. یعنی خداوند به ربا ذلت و نکبت میدهد و به تجارت و خیرات و اعمال صالح، برکت و دوام و رشد میدهد. پس خداوند در سه لایه با ماست و این نعمت بزرگ را باید قدر بدانیم. با نشستن و غصه خوردن کار درست نمی شود. با هم نوایی و همزیستی با باطل کار درست نمی شود. باطل و اهل باطل اگر خیری داشتند قدرشناس خداوند متعال بودند پس تو چگونه می خواهی با چنان باطلی چه در لایه شدید و ضعیف ش بسازی؟
یک نکته ای هم مربوط به اهل حرکت الی الله باید گفت که نا امید , خسته نشوید. بله دیگران یک سر سوزن از مشکلات هدایت خاصه را نمی فهمند و سرشان مشغول مادیات و سایر حواشی است. اما شمایی که در این مسیر افتادی باید صبر و استقامت کنی و بدانی که خدا با توست. و همین بودن خدا کافی است ولو از آسمان سنگ ببارد و نیاز باشد کوه ها با مژه کنده شوند. که تکالیف هم این جور نیست. بسیاری از مسائل سلوکی با همین کارهای معمولی آغاز می شود و با تمرین و تکرار آسان تر می شود تا برسد به پله سخت تر بعدی که آن هم بعد مدتی آسان می شود و بقول آقای بهجت اگر تا انتها مشکل بود به آن دعوت نمیشد. و لیس للانسان الا ما سعی. و سعی در روایات مساوی توان و طاقت نیست. بلکه حتی مقداری کمتر از طاقت است. یعنی اگر توان ما صد پله است خداوند تا 80 پله امر کرده و نباید از سیاهه کوه تکالیف ترسید وخدی به قله برسیم بقول مرحوم انصاری همدانی می بینیم کار آنقدرها هم مشکل نبود و توان انسان فراتر از قله ها و ژرف تر از دریاهاست. بشرطی که بخواهیم و استقامت کنیم. و همچنین نباید حسرت ِ بازی ها و رهایی ها و آزادی های دیگران را خورد. اگر میخواهی دکترا قبول شوی باید تلاش کنی و فریب آنها که با گله داری و ضایعات فروشی یا قمار و.. به ثروت و مکنتی رسیدند نخوری چون تو دنبال علم الهی هستی، انسانهای یله و رها ظاهرشان قشنگ است اما اهل علم بعد دیدن نتایج، مزه زحمات خود را می چشند. فرمود الدنیا مزرعه الاخره. والسلام.